Gäst på begravning

Som nära anhörig eller vän hör du till de självskrivna deltagarna på en begravning. Även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att delta i sorgen.

Som regel bör man försöka gå på en begravning, även när man är avlägsen släkting, arbetskamrat, granne eller vårdare till den avlidne. Det betyder ofta mycket för familjen att man kommer. Ibland vill dock familjen hålla begravningen inom en liten krets och bjuder in de gäster som ska närvara, vilket i så fall utannonseras i god tid innan begravningen.

Att tänka på som gäst

De formella detaljerna är inte viktigast – det viktigaste av allt är att vara närvarande och till stöd för den avlidnes anhöriga. Men det kan ändå vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna inför begravningen, för att känna sig bekväm i sammanhanget.

Klädsel

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Vit slips är alltid korrekt. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor och en vit scarf/halsduk.

Ankomst

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placering

Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

Begravningsceremoni

Hur själva begravningen sedan går till kan variera stort beroende på om de anhöriga eller den avlidne har valt en kyrklig eller borgerlig begravningsceremoni – eller en begravning enligt annat trossamfund. En begravning som följer ordningen enligt Svenska kyrkan har en förutbestämd ritual. En borgerlig begravningsakt kan vara helt fritt utformad efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål

Efter begravningen

I anslutning till begravningen anordnas ofta en minnesstund. Vanligtvis sker det i någon av de anhörigas bostad, i ett församlingshem eller i annan lokal. Inbjudan kan t ex ske via dödsannonsen, via brev, muntligt eller via Familjesidan.se